V ponedeljek začetek zbiranja podpisov za predlog zakona o konoplji

DZ bo predloge zakona o samozdravljenju, konoplji in osnovnem bivanju obravnaval, če bo zbranih 5000 podpisov.

Objavljeno
15. oktober 2013 19.16
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsednik DZ Janko Veber je določil rok za zbiranje podpisov volivcev za vložitev predloga za začetek zakonodajnega postopka za predloge zakona o samozdravljenju, zakona o konoplji in zakona o osnovnem bivanju.

Podpise so lahko predlagatelji začeli zbirati v ponedeljek, zbirali pa jih bodo lahko do 12. decembra, je zapisano na spletni strani DZ. Podrobneje si lahko preberete na spletni strani zakonopljo.si.

Pobudo volivcem za vložitev predloga je 24. septembra podal predsednik Slovenskega konopljinega socialnega kluba Jaka Bitenc, DZ pa jih bo obravnaval, če bo predlagateljem v za to določenem roku uspelo zbrati po 5000 podpisov, poroča STA.

Predlog zakona o samozdravljenju (15 strani) predvideva, da se lahko vsak sam odloča, s kakšnimi zdravili in zdravilnimi rastlinami se bo zdravil in ima v ta namen pravico gojiti katero koli rastlino, v kolikor je ne prodaja.

Predlog zakona o konoplji (87 strani) pa bi dovolil uporabo konoplje v industrijske in zdravstvene namene. Dovoljeno bi bilo tudi gojenje konoplje v omejenih količinah za lastne potrebe.

Predlog zakona o osnovnem bivanju (9 strani) pa bi določil, da lahko osebe, ki javnemu podjetju za uporabo javnih storitev dolgujejo denar, dolgove odplačajo s prostovoljnim delom v javnem podjetju. Prav tako bi lahko vsak v brezplačen najem za pridelavo hrane dobil javno zemljišče.

Predlogi zakonov so dostopni tudi na spletni strani državnega zbora.